Tag Archives: plagiarism

Comparison No. 5

Credits to Jannah for spotting this one. Go figure lah people.

Padang Tua

Padang Tua sangat sedih
Kerna kanak-kanak sudah pulang ke rumah
Mereka bermain bersama dia sepanjang petang
Menendang bola padanya
Dan dia menendang kembali

Padang tua sangat sedih
Kerana kini dia seorang diri
 

The Old Field

The old field is sad
Now the children have gone home
They have played with him all afternoon
Kicking the ball to him and him
Kicking it back

But now it’s cold and dark
He thinks of their warm breath and their
Feet like little hot bottles
A bit rough. Some of them but still…..

And now he thinks there’s not even a dog
To tickle me
The gates are locked
The birds don’t like this nasty sneaking wind
And nor does he

(p/s: sorry if the true version is not precise sebab dpt from a forum)

Advertisements

6 Rangkap Kata… Ditujukan Kepada “Si Dia”

I feel rather popular pulak this week. Why? Because my name is mentioned here and there and everywhere. In fact it was even mentioned in a meeting yesterday. Hmm.. but not as popular as a certain model and actress

In truth, I planned to make this entry different from this one, but yesterday when I went to MPH Seremban to check out that most talked about book, it was actually *gasp* sold out! (The book is described as :”Terdapat juga unsur misteri dan unik dalam penulisan puisi penulis muda ini.” I guess the mystery is finding out the source of that puisi.)

So, today, I have to settle with this lah dulu. Ada meeting to rush to this afternoon. Btw, it’s not really a pantun. But, what the heck, orang lain pun claim tulisan dia puisi.

nama saya khairolin
saya suka tulis pantun
maaf zahir dan batin
kalau teguran tak sopan santun

ada orang jumpa satu buku
ditulis dalam bahasa melayu
kalau diterjemah satu-satu
macam pernah dengar dulu-dulu

kami semua kata tiru
kami cuba minta penjelasan
penulis kata kami tak reti tulis buku
penulis kata dia pun ada perasaan

eh kenapa macam salah je
jawapan tak menjawab soalan
kami bukan dengan dengki die
kami cuma nakkan kebenaran

wahai penulis yang juga pelakon
janganlah cepat sangat melenting
walau apa sekali pun
bercakap benar, itu yang penting

sampai di sini tulisan saya
dari hati, ilham sendiri
tulisan ni pun tak buat saya kaya
harap tiada yang terguris hati

Sekian, terima kasih.