Category Archives: Uncategorized

A Little Summary of Things

1. On 10.11.2012 we had a little mkn2 at mom’s place for afnan, since he would be circumcized the next day and imran’s 3rd bday on 11.11

2. Afnan was circumsized at the local clinic. I didnt go. Stayed home with baby U. He cried a bit at the clinic and a lot at home.

3. 13.11.12 went to Jusco with Sorfina and baby U. Supposed to go with mr hubby but Little N slept so just the 3 of us. First time going to public place with a carrier and baby U was quiet all the way except in the car, of course.

4. Baby U coughing was bad. She was due for her 2 mth jab anyway, so took her to the paed. Not good.. Had to take the gas thingy.

5. 16.11 was sorfina’s bday but cut cake on 17.11. Mom made a gift shaped cake. Sorfina’s friends whose bday on that saturday came and that was it.

6. 18.11 went to a wedding in Melaka. Had keria and laksa hj jalil and a klebang coconut shake. Awesome.

Goodbye Dear Room, Goodbye My Friend

First entry of 2012 is in April.. Yikes! Hahahaha

Anyway, today is my last day of the first week at new office.

So unlike other places that I have been. The moment I stepped into the office, I had to run.
I was out of breath. Only today I had a moment to deeply inhale.
Even then, the ones waiting, couldn’t wait to unload the weight upon me.
Hmm.. not that I’m complaining.. I’m okay. Just that, I wasn’t totally prepared.
I have to thank my friends around who were there to support me.. in words and in the form of food (for energy).

And at this precise moment that I have the time to clear my old office.
I once said this about my office:

feels a bit weird.. needs getting used to kot. but i love it. even though masih bersepah-sepah. i love every inch about this room… even though so isolated from everyone else. tQ sape yang pilihkan bilik ini untuk KPSU KR G. tQ sape yang jadikan aku KPSU KR G. tQ for the parking space KPSU KR G tepi tiang (aku suka parking tepi tiang). tQ Faizol tolong alihkan almari yang sungguh berat dan menambahkan pengcahayaan bilik. Above all, Alhamdullillah. Note to self: Sila lebih bersemangat kerja. ☺

And those are the things I am going to miss.
I’ll miss its location, right in front of the exit door.
I’ll miss its spacious area.
I’ll miss the view.
I’ll miss the mirror.
I’ll miss the glass covering on my desk.
And most, I’ll miss it wide window.

Goodbye office, you’ve been good.

JJCM di Batu Pahat, Johor

Malas nak cerita panjang-panjang. Layan gambar jelah… Ni kat kampung kucingorengemok. Patutlah dia suka makan.. Semua sedap dan harga berpatutan di sini..

1. Nasi Baryani Mohd Shah (now Mohd Esa)

Beratur, jangan tak  beratur

Nasi Beriani + Telur Pindang

Beriani Kambing (Kat sini ada ayam / kambing je. Lembu takde).

2. Gerai Kuih Tepi Jalan (Nama jalan tak ingat dah)

Kuih Keria yang lemak dan lembut

Sosej Roll Mini Bergula

PisGor. Kalau gi BP tak makan pisgor tak lengkap. Siap dengan sambal kicap.

3. Cendol Mohamed Ishak (No. 12, Jalan Engan)

Kurang Manis. Berlemak. Sodap.

4. Pasar Malam

Punyelah ramai manusia.. macam pasar malam. Tp peginya petang.

Gerai yang deep fry semua jenis sandwich

Terliuq dak? Cuba bayangkan param petang karang.. hahah

Sardin.. Ayam.. Daging..

Sosej.. semua deep fry

Ni gerai yang biasa jual nugget, balls cucuk-cucuk tu.
Tapi yang menarik tu, segala macam bahagian ayam pun dia jual – kulit, tokeng, etc…

Dah lama tak makan putu bambu.. Dulu masa kat Shah Alam, tiap-tiap minggu beli kat Pasar Malam Seksyen 17. Kat Seremban, 5 je RM2. Murah kan BP ni.

5. Kedai Makan Ishaq Quddus (Jalan Mohd Salleh )

Warung yang nampak sungguh humble. Tapi makanan meletops.

Yang ni makan dua ketul je.

Budak kecik tu makan, tak nak sayur bagai…

Mee Rebus. Pedas, manis-manis sket. The way I like it.

Lontong ni kurang meletop sket. Sbb kuah dia pucat je. Tp boleh lah.

Nasi Goreng Kampung. Sedap. And mmg meletop sebab pedassss~

Nasi Goreng Biasa. Yang ni boleh makan dengan bertenang. Kawan aku kata macam rasa Nasi Goreng Bandung Jalanan.

6. Kedai  Makan Chop Tong Ah (Jalan Engan)

Nampak tak ramai orang beratur tunggu meja tu?

Kopi dia mmg enak!!! Mcm kat kluang tu.. Cina mmg pandai buat kopi sodap agaknya.

Tuan punya kedai cuma serve roti bakar dengan minuman sahaja. Yang lain, akak-akak Melayu kat depan dan kiri kedai ni jual.

Nasi ayam for breakfast? Super sedap!

Mee rebus yang .. tak taulah apa nak cakap. Sedaaaaaaappppp.

Sate ni lah highlight of the breakfast. Sedap macam turun dari langit, bak kata tour guide saya. Dah esok pagi pun masih sedap. Enak dimakan begitu saja.

Ni akak yang membakarnya. Guna tangan je mengipas. Takde kipas elektrik ye.

The damage done.

7. Pasar Pagi

Sebelah je kedai kopi tadi. Macam-macam ada.. tapi sebab dah kenyang, tak beli apa-apa kecuali…

Apam balik yang gebu.. dan berlemak.. Sedapnya.

TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW! (A Sticky Post)

TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!

 
 
 
 

 

INI HADIAHNYERR..
TENG TENG TENG!
 
  
 
 
 

16 Pc Dinner Set

16 Pc Dinner Set

Product Information
4 Dinner Plates
4 Bread & Butter Plates
4 Soup / Cereal Bowls
4 Stoneware Mugs

Additional Information

 

Item Code:
1065856
Weight:
4,275g
Category:
Dinnerware
Pattern:
Geometric

Product Description

Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant. Its made from a unique material called Vitrelle which compresses two layers of different glass compositions, so it’s incredibly tough. It’s microwave. Dishwasher and oven safe.

 Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger. 
(InsyaAllah lain kali topsyturvymum buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)

2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.
(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.) 

3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST
(Caranya, copy je la entry ni. 1 profile cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)

4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry lucky draw. 

5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni
(Sebelum Isnin depan 04/10/2010. Topsyturvymum akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.)

6. Pemenang akan dipilih DI SINI.

 

 pesanan penganjur:

TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI

TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU

 


Saya ni bukanlah selalu masuk blog contest ni.. tak pernah agaknya. Tapi nak cuba gak masuk yang ni sebab:

  1. Senang
  2. Saya sangat suka corelle
  3. Sudah terlalu lama tak kemas kini blog
  4. Sekali cuba.. tak rugi apa pun

Harap-harap menanglah.. tapi ramai je masuk, kan..

Recent Searches that led to My Blog

Aku kadang-kadang suka tgk yang word search yang membawa ke blog aku ni. Ada yang kelakar. Ada yang mengarut. Ini ada a few, yang logik dan sensible lah.

  1. jusco sell almond, hazelnut and walnut
    as far as i know of, jusco seremban does sell almond, hazelnut and walnut. pistachio too.if in jusco seremban, almond and pistachio are in the jusco selection containers, arranged at the cut fruits counter/shelf near the fish counter.but walnuts and hazelnut can be found at the baking items aisle.
    hope this helps.
     
  2. makanan melayu cameron highlands
    in my previous post pasal cameron highlands, i think i mentioned dua tempat makan melayu.
    Gerai Ikan Bakar Pak Nik – bukak malam 
    Kedai Makan kat Arked Peladang – bukak  siang. malam tak tau.Mak kawan saya ada bukak kedai jugak. Tapi tak ingatlah pulak namanya. Kalau nak ke arah Equatorial dari Brinchang tu, ada nampak bangunan gerai sebelah kiri. Dia ada kawasan nak parking keta yang agak luas. Ha di situlah. Dia jual nasi campur dan juga goreng-goreng ni. Tapi bukak siang jelah.
     
  3. seremban to cameron highland
    search ni tersangat selalu membawa ke blog aku.
    apakah sebenarnya korang carik? Jalan nak ke CH ke?
    aku ikut je Lebuhraya Utara Selatan tu dan ikut exit Simpang Pulai.
    Kalau ikut sini, jumpa Equatorial dulu. Brinchang. Bawah lagi baru jumpa Tanah Rata.
    Nak ikut Tapah boleh, tapi jalannya lebih berliku. Tapi korang jumpalah Tanah Rata dulu, baru Brinchang.
    Dekat Tanah Rata ada stabaks. Saje nak sebut. 🙂
    Tapi aku anak beranak memang nak termuntahlah kalau naik ikut Tapah.
    Kalau korang orang Seremban, tinggallah komen. Saya selalu teruja jumpa orang sekampung 😉
     
  4. pasar malam cameron highland
    Ini pun tersangat selalu membawa ke blog ku.
    Aku takde gambar masa gi pasar malam sebab sibuk membeli belah dan memastikan dua orang rugrats tu tak hilang.
    Apa yang nak diketahui tentang pasar malam tu sebenarnya?
    Pasar malam tu setahu aku Sabtu malam dia ada.
    Yang seingat aku, pukul 3 pun kadang ada yang dah bukak gerai.
    Apa yang dijual. Biasalah, bunga dan sayur sudah mesti.
    Sayur murah ke? Mmg murah. Ada bunga kobis, brocoli, celery, tomato ceri. Aku sebut yang aku suka 😉 Harga aku tak ingatlah.
    Buah-buahan semua bosar-bosar. Epal, orange, Jambu kristal (Jambu rendam air gula kot).
    Lepas tu adalah souvenir² CH – keychain, mainan, magnet.
    Strawberi mesti ada. jem, stroberi celup coklat, buah, dll lah.

Ha tu jelah. Harap menjawablah persoalan yang selalu membawa ke blog aku ni ha.. ntah sape-sape pun yang datang.

1 Sunshine Award

 
It’s not every day that one receives an award.
So, to show my appreciation to Chech who had awarded me with this, I shall pass it along by following the rules of the award.
Thanks a bunch for the thoughts, Chech and by the way, nice to have you back in the blogging world.
 
i. Nominate 12 more bloggers.
  • Sufi: muka.kosong (baru nak bagi a reason untuk kau blog, hari ni dah update. heh)
  • Ahmed Syam: reborn : redivivus : rejuvenate (thought i’d spread some sunshine to your blog. dah berabuk sangat).
  • Echah: that was me writing (won’t hurt to have more sunshine walaupun blogmu selalu bersinar)
  • Eny: Journey to Self Discovey (sejak aku naik kerja ni, takde pun jumpa kau.)
  • Intan Yusmahani: -aku dan sesuatu- (terima kasihlah sudi lunch dengan i hari ni tadi. sian hasya, sebab mesti kau rushing tadi).
  • Lagi 7 is up for grabs to anyone and everyone. Hehehe.

ii. Put the logo onto your sidebar or within a post.  Done!

iii. Link the nominees within your post.  Done! Though only 5, but bolehlah.

iv. Let the nominees know they have received this award by commenting on their respective blogs. Will do, eventually.

v. Share the love and link to the person from whom you have received the award. Done that sejak azali.. heheh!

Wish List… For Travelling With Baby.

Now that I will be travelling with a baby again, I realize, I need some things to my life easier. And here’s a wish list. Not that I am hinting to anyone, just that people say, if we visualize it, we are one step closer to getting it.

So, here my list:

1. What I need: A baby bag
     What I want: Gin & Jacqie Multi-Pocket Philip in Brown.

2. What I Need: A baby carrier
     What I want: Jumpsac Baby Ring Sling (Jungle Birds on Kiwi)

3. What I need: Something to ease me to nurse in public
     What I want: A nursing camisole with overlay, tak jumpa lagi yang berkenan.

4. What I need: A flask for hot water
     What I want: Something not bulky.

Why Not Move to Putr@jaya

Why not stay in Putrajaya?

1. Because I have to change the school for the kids. To me, it’s too much a hassle. But if I don’t do it now, but do so later, (not necessarily Putrajaya).. it will be even crueler. Because by then, they would have established their friendship and bond. Hmmm… I know it’s not fun at all, because I’ve been there, done that.

2. The public transport to KL is not convenient enough for Mr. Suami to go to work. Drive? Oh, we would definitely pass that. Because the traffic at Jalan Tun Razak towards Jln Semarak is just too crazy to handle if one is driving, especially that peak hours in the morning and evening. The ERL is too expensive, and he would have to take an LRT to Pasar Seni or something. Sudahnya sama je dari Seremban. And the bus service is too slow.

3. I hate the idea of moving. Taking your stuffs from one place to another. Packing. Unpacking. Rearranging.

4. We may need to look for a helper or a babysitter. Alah, I am so malas to do this.

5. The thought of leaving my mom, doesn’t feel too good. Why? Because my brother who is staying with her is a doctor at the GH. Sometimes he will be on call. Other times he would be home late. So my mom is practically alone most nights. I fear for her safety. Even hough I don’t go to her house so often these days, at least staying 7 minutes away, gives me some peace of mind.

There are some more, but too lazy to type.. I’m gonna publish this first.