Category Archives: Friendship

Being 33

Yes, I am 33. And it’s great.
I don’t know why, but I think it’s better than 32 and I feel way more confident than 30.
Yes, I still have a lot of unorganized and unmaterialized plans, hopes and aspirations in head but I am more at peace with myself.
Today is not my birthday. Neither it is this month. It was last month. On the 2nd to be exact.

And typically me, I did not do an entry on that day, as I hadn’t the past years. Just so I would not forget, here’s to what happened, on and around my birthday month.

1. I decided to celebrate my birthday by sharing cakes I bake with friends at the workplace. At first I planned to bake 6 cakes. Why six? To commemorate my 33rd birthday 3+3=6. Alas, I can only plan. Dalam keheningan pagi (4 am), I realized I was out of eggs.. Hmm, so I stopped at 5. There was 2 cheesecakes, a marbled cheese chocolate cake, carrot cake and vanilla – coffee sponge cake.

2. Since I wasn’t expecting to receive any cake (the very reason to bake my own cakes), I was so surprised to find a red velvet frosted with cream cheese on my desk that morning. I was sooo touched, beyond words. Hampir menitiskan air mata. Seriously. (Plus everyone at home, my mom and sister said it’s one of the  best RV cake they’ve ever tasted. Compliments to the chef).

3. Not only that, someone else also baked me chocolate chip cookies. As she had remembered I love eating cookies, just too lazy to bake them. Thank you, Eny.. I really appreciate the thought.

4. Mom, last year gave me this beautiful embroidered telekung. This year she gave a pair of clothes (to be made into baju kurung) with matching scarf. Thanks Ibu, for always remembering.

 

5. Encik Suami, as usual did away with the surprise and just told me he’d buy me the iPhone for my birthday. But due to the hassle at his office, I received the phone 2 weeks after my birthday. Thank you, I love you.

6. And after so many years (3, or is it just 2) of planning an outstation birthday celebration with my birthday buddy (first it was Bandung, shortened to Singapore and finally settling on Batu Pahat), we managed to go on a road trip together. It wasn’t on our birthday, but the weekend after our birthday. And the agenda was of course, makan, makan and makan. I would do an entry on that some day.

So there, my 33rd birthday to remember by. ☺

Advertisements

Running in my Head

1. SHIVER – I am down with selsema.. Don’t really know how it came about. Suddenly this morning, I was sneezing like I ate the whole belacan piece and my nose is blocked. Such a drag, but really, I am blessed that I’m not down with fever or anything.. Alhamdullillah.

2. NOT FALLING APART – … Encik Suami is leaving on a car to land of ulik mayang for the whole week. Supposed to be 2 whole weeks, but since it’ll be a Labour Day weekend, they (him and colleagues) decided to come back and return the week after.. sigh.

3. WAKE UP CALL – So, I have to make sure all the weekday clothes (mine and the kids’ uniform) are ironed. Else it’ll be a madhouse getting through the morning and out the door with the 3 chipmunks. Usually junior chipmunk will accompany me in the kitchen while i prepare chipmunk 1 and 2’s bento.. aka bekal.. aka brunch food. Upstair Encik Suami will handle C1 and C2, wake them up and all. Imagine me being the headless chicken running up and down.. phew.. So, tonite, make sure EVERYTHING is ready.

4. SECRET – I came about a site that busted all myths about macaron making, that i just might attempt a go at it.. especially after ZZ (long time friend (since we were 9?) and neighbor) texted me to do so. Demmmmm

5. MAKES ME WONDER – Btw, remember I had a surgery? Well, it worries me the part where the biggest cut was still hurts. It is approaching 3 months since that day. Does c-section aftermaths feel like this?

6. NOTHING LASTS FOREVER – Last week, both my sister and brother’s car broke down. So dear mommy was alone (with kid sister) over the friday till the Saturday, (since both planned to come, but can’t make it). Which also, about cars and mother, my dear friend lost her mother in a car accident last week. It pains me to know how the accident came about. But I guess like everyone said, death is a certain. When I sms her, she replied: “The pain of sudden loss”.. I know how it feels, but the way her mother left, sure makes it more painful than what I went through. My dearest, I know it will be hard, but I pray that you will be strong and redha. And may arwah be placed among mukminin & solihin, that all her sins would be forgiven, that all her good deeds would be counted as ibadah and that she would be blessed by Allah in the eternity.

7. NOT COMING HOME – Geez… Just got an SOS call from Encik Suami. Chipmunk 1 missed the bus AGAIN!!! For like the hundredth time. I really can’t blame the bus driver because Chipmunk 2 never gets left behind.. Hai lah hai. I tried calling the Fairy (my mother because she is always a life saver).. but she wasn’t answering. I was about to drive home thinking the 45 minutes journey and that C1 has to wait that long.. sunddenly. alhamdullillah the Fairy answered the phone. Phew!!! Apalah nak buat dengan C1 ni

3 Rezeki = A Sweet Day ☺

Yesterday was a sweet day.
Sweet why? Because dapat rezeki berkali-kali.

1. First in the morning, I ordered a macchiato from my friend. This friend stays near a drive-through coffee outlet and therefore able to order one on the way to the office. I never imagined able to drink a macchiato from my Putrajaya office in the morning. Anyway, when I wanted to pay him, he said it was on him. Free coffee. From the shop. In the morning. Sweeeeeeet!

2. Then for lunch, old friends from old office asked out to lunch. I’ve been wanting to go to this restaurant that served ikan patin again. And all their other lauks are delicious too. Simple but delicious. Well, according to my tastebuds lah kan. Well, apparently one of the friends had just confirmed his promotion and it was backdated 2 years back. That 24 months beb.. So lunch was on him. Alhamdullillah..

3. And the last one, my baker friend was testing out her latest item – colorful macarons. And she was giving out free samples. Who am I to say no to free macarons? Me, who would order from KL and pay for delivery charges. Or drive to Subang to get a taste of one? A tiny one, the size of a twenty sen coin. No. Not me dude. And her macarons are definitely tasty! Just as good as the ones from Subang. Seriously. You should order from Ana.

 

Talking about Ana.. I admit. I am so jealous of her. Geram betul because she is this great lady.. hehehe. Bukan geram sakit hati.. but more of kagum sebenarnya. Envious. We have the same job. She, in a bigger agency than I am. Her kids are just as many and as big (small) as mine. And yet she can find the time to bake and take orders. And her baked goods taste so, so goood! And did I mention, maintain a great figure at the same time. Beb, tabik spring! But, don’t take my word for it. Try it for yourself. Her cakes and cookies lah.. not her. And it’s really fairly priced too. So, if you’re looking for sweet delicacies – macarons, cheesecakes, cupcakes, etc. and you’re around putrajaya or kajang, consider Ana.

Have a sweet day ahead everyone!

11.1.11 – Today / Hari Ini

I. If Ayah was still around, he would have been 66 today. Al-Fatihah Ayah. There is so much that I would want to share with you. But this is the life.

II. With all the commotion and dissatisfaction, I would still like to congratulate the underdog for the recent success.
Janganlah buat fitnah… Aku tak kenal sangat Ana, tak kenal langsung pun sebenarnya… tapi bila aku baca statement ni, aku rasa sangat² tersentuh.
Sangkar pun DIY, mana dapat modal beli juri professional…Sobar yo, korang.

III. Baby number 3 will be 11 months this month! Yeay. He can call out IBAU.. AYAH.. and some other gibberish that I have yet to make out. He is already walking and half running. But we have yet to see any teeth. In terms of development he is so much like his brother except for the walking part. (Afnan walked at 13 months, I think).

IV. Shahnaz kena tukar Kementerian. Jauh plak tu. Kat KL. Hahaha.. macamlah jauh sangat. Aku sedih sebab masa mula-mula masuk sini, dialah dalam group yang mula-mula lapor diri dulu tu. Mula- mula kami 8 budak itam. Satu kena tarik Intan, tinggallah 7. So, yang tujuh ni lah.. sekarang dah tinggal 6. Tapi sebenarnya sekarang kat sini dah ada 12 budak itam (OZF), kalau masuk Shahnaz. Tapi dua orang pun baru je tukar gak. Jadi sekarang ada 9 je lah.

I don’t know why I am so out of things to write. Will try harder next time.

Happy 11.1.11 Everyone.

4 Gambar… 1 je ceritanya

1. Saya balik-balik dari solat asar, sesuatu diletakkan atas meja saya.

2. Oh! Adakah barang yang saya tunggu.. meh kita keluarkan.

3. Bekas cantik tu. Kaca tau. Apa yang di dalam ye?

4. Oh.. Brownie. Sangat sedap dimakan sorang menggunakan sudu.

5. Penuh dengan badam tu.

Saya mengucapkan terima kasih kepada yang baik hati. Nanti kita main balas-balas kek eh.. Heheh. Terima kasih pada si penulis blog yang suka tayang tu gak. Kalau tak, mungkin tak merasa aku.

Soalan² Yang Patut Diabaikan

Entah kenapa hari ni aku agak emosi. I came across this blog yang menceritakan betapa kecewanya seorang suami apabila isterinya disindir kerana mereka masih belum berzuriat. Isteri dia telah menangis sepanjang perjalanan balik dari Kedah ke Kuala Lumpur. But the thing is, benda ni memang sangatlah common. Aku tak paham kenapa orang (biasanya masa kenduri kawin, dahlah tak selalu pun jumpa) suka nak tanya soalan-soalan yang panas di telinga dan juga di hati. Cuba bersikap sensitif sikit. Mungkin anda berfikiran, “Lah, ini baru kali pertama aku tanya”.. atau “aku baru tanya sikit”.. adakah anda sedar, anda mungkin orang ke-500?

Selain daripada soalan tadi, ni ada Soalan lain Yang Sering Tapi Tidak Sepatutnya Ditanya..

  1. Tak nak cuba dapat anak lelaki/perempuan?
    Ni soalan orang akan tanya bila pasangan tu anaknya semua lelaki atau perempuan. Kalau anak orang tu dah berderet 3 atau lebih, kau rasa selama ni dia tak mencuba ke? Just because Tuhan bagi kau rezeki dapat anak campuran ni, kau rasa kau tu hebatlah.. pandai nak rancang dapat anak lelaki dan/atau perempuan? Adakah kehidupan anda lebih sempurna dengan ada kedua-dua jantina anak lelaki dan perempuan. Entah yang anaknya semuanya lelaki, lagi rajin daripada awak yang ada anak perempuan tiga orang tu.
  2. Tak nak anak lagi ke?
    Ni soalan bila anak orang tu sikit. 1 ke.. 2 ke.. kadang 3 pun kena tanya jugak. Ei, suka hatilah orang tu nak anak berapa. Kau tau ke perancangan keluarga dia. Kesusahan keluarga dia. Masalah keluarga dia. Entah pasangan tu ada masalah kesihatan ke tak/belum boleh beranak lagi. Entah anak dia yang ada ni sakit ke. Entah dia memang nak anak 2 je, senang nak travel satu kereta. Beli family package pun senang, sebab biasa mmg dipakejkan 2 dewasa + 2 kanak-kanak. Yang awak tu jaga anak sendiri, suami/isteri sendiri sudahlah.
  3. Bila nak beranak?
    Bila? Bila? Bila-bila dia sukalah.
    Selalunya soalan ni akan ditanya kepada pasangan yang baru kawin. Lepas tu, bila dah 2 tahun kawin tak ada anak lagi, makin bertalu-talu lah soalan. Dan mulalah orang ramai lagi pandai membuat spekulasi kenapa dia takde anak lagi. Kalau yang lelakinya pulak, mesti kena tahan dengan sindiran² lucah. Kalau sekali-sekala tahanlah jugak. Tapi kalau korang asek bagi dia modal tu je, lama-lama nipis jugak telinga brother tu beb.

    Korang, makcik² sekalian terutamanya, tahu ke apa masalah pasangan ni? Rasanya, dia suka hati ke tak nak anak. Agaknya kalau dah lebih tiga tahun tu, dia takde usaha ke nak dapatkan anak kalau dia betul nak anak. Tak payah korang menambahkan lagi perit kehidupan mereka ni. Kalau memang pun diorang belum nak ada anak, biarkanlah. Itu kehidupan diorang. Itu pilihan diorang. Tak payahlah nak susah-susah pasal hidup orang lain. Korang tu, yang konon hebat sangat dah ada anak, pastikanlah anak korang tu tau doakan korang bila dah mati nanti. Kalau tak apa gunanya ada anak.

  4. Bila nak kawin?
    Ha! Ni biasa perempuanlah kena. Tapi lelaki pun ada gak.
    Ingat diorang ni suka-suka ke tak nak kawin? Sama jugak dengan soalan² lain, korang tau ke apa masalah diorang sume ni kenapa tak kawin. Kenapa jodoh dia susah sangat. Tak payahlah nak tolong matchmakekan mereka ni. Pandailah dia nanti.

    Untuk pengetahuan, ada orang tak kawin sebab:

    – Pasangan dia yang dulu telah amat mengecewakan mereka. Janji nak kawin, dah lama dating, tiba-tiba lari.

    – Pernah berpasangan sekali tu, pasangan dia meninggal. Ramai yang aku kenal macam ni. Lepas tu lama gila tak kawin-kawin. Masih sedih ke.. takde orang boleh ganti orang yang meninggal tu. Korang faham ke kesedihan dia ni? Biarlah dia.

    – Dia merasa bertanggungjawab menjaga ibu/bapa/ahli keluarga yang sakit. Yang ni ramai jugak aku jumpa. Dah banyak umurnya baru kawin. Dah dekat umur 50 tahun, anak baru darjah satu. Tapi happy je. Akhirnya kawin gak.

Eh macam-macamlah sebabnya. Korang tak payahlah tambah pressure mereka. Jaga diri sendiri dan keluarga sendiri ya pakcik makcik.

1 Hari – 3 SMS – 3 Relationship

SMS 1

Kawan 1: K-lynn, Mr A masih married to his first wife ke? Sbb dalam suratkhabar tulis nama wife dia bukan nama kawan kita.

Aku: Entahlah. Yelah agaknye tu.


 SMS 2

Kawan 2: K-lynn, kawan kita kawin dengan Mr B ke? Habis tu jadi No. 1 ke No. 2?

Aku: Yang aku diberitahu, dia dah bercerai dengan isterinya. Maka, kawan kita jadi No. 1 lah, I suppose.


 SMS 3

Kawan 3: K-lynn, aku dgr cite panas pasal Mr C. Betul ke?

Aku: Ye, benar.

 

10 Liner for Birthday Buddies

Two of my friends are sharing a birthday today… So I would like to dedicate 10 Lines to each of them, that took 10 minutes of my time each:

For the one, born in the year of the Dragon:

It’s your birthday hari ni
And I would really like to buy you coffee
But you probably can’t see me
Claiming that you’re pretty bz
So to make it really easy
Here’s wishing Happy Birthday to you, from me
Hope that it’ll be very merry
Especially with the arrival of the new baby
Nanti kita jumpa satu hari
Whenever-lah that will be.

For my DP@ room mate, Laundry Partner too

Happy Birthday dear Sufi
Macam tahun lepas, sama je tahun ni
Aku belanja kau kek Secret Recipe
Makan kat kedai Sate Samuri
Dengan Lola dan Sai sekali
Nak jugak ajak Ed, Memet dan Fahmi
Tapi diorang mesti susah nak datang sini
Safuwan tu pulak tak tau mana pergi
Setkan date, aku belanja nanti
Takde orang lain, kita 2 je pon jadi.

10 Jari Saya

Ini lagi satu panjang. Tapi kawan-kawan boleh fast forward kepada perenggan terakhir.

Kawan-kawan,

Ayah saya telah kembali ke rahmatullah pada hari Jumaat, 23 November 2007, dijangkakan antara jam 9 pagi – 10 pagi.. mungkin kerana serangan sakit jantung. Kali terakhir ahli keluarga bercakap dengan dia adalah pada petang Khamis dengan Ibu saya. Katanya akan balik ke Seremban pada hari Jumaat dan bercuti pada hari Isnin. Kebiasaannya, Ayah saya akan ambil bas selepas solat Jumaat dan tiba lebih kurang jam 7 malam.

Ayah saya bekerja dengan Yayasan Warisan Johor, sebagai Timbalan Pengarah IKLAS, secara kontrak. Beliau tinggal di Johor, di mana beliau mempunyai bilik penginapan di Pejabatnya dan di situlah dia tinggal pada hari-hari bekerja. Rumah keluarga kami di Seremban, di mana Ibu menetap. Ibu bapa saya ni memang jadi weekend couple je lah, itu pun kalau Ayah tiada event atau kursus pada hujung minggu.

Ayah saya memang menghidap penyakit diabetis, gout dan tekanan darah tinggi. Beliau ada membuat pemeriksaan berkala di Hospital di JB. Tetapi, setahu kami sekeluarga, beliau tiada rekod mengenai penyakit berkaitan jantung. (Tapi sebenarnya semua penyakit berkait rapat dengan jantung, tempat darah diproses… betul, kan Am?) Tapi kebelakangan ada dia mengatakan sakit dada, tapi tidak pernah betul-betul mengadu kesakitan.

Ibu saya ada cuba menelefonnya beberapa kali pada hari Jumaat itu, tetapi tidak sekali pun dijawab. Menurut perkhabaran, kali terakhir seseorang bercakap dengan Ayah saya adalah pada pagi Jumaat tersebut, semasa sarapan. Beliau memaklumkan bahawa beliau tidak sihat dan tidak dapat menyertai Program Membudayakan Al-Quran pada pagi itu. Lalu dinasihati untuk berehat dan beliau kembali ke biliknya. Kejadian itu kira-kira jam 8.00 pagi.

Pada hari Jumaat tersebut, saya telah bertolak ke lapangan terbang pada jam 6.00 petang dari Seremban. Saya mengajak Ibu untuk turut menghantar saya ke lapangan terbang tetapi dia menolak kerana terpaksa menunggu kepulangan Ayah pada jam 7.00. Kalau Ayah sampai awal katanya, bolehlah hantar saya juga di lapangan terbang.

Ibu saya terus menerus menelefon Ayah saya tetapi tiada jawapan. Naluri seorang isteri terlalu kuat. Ibu dah berasakan sesuatu yang tidak kena apabila selepas waktu Maghrib Ayah masih tidak menelefon atau menjawab telefon. Ibu menelefon isteri rakan sekerja Ayah supaya dapat mencari Ayah.

Pada lebih kurang jam 9.00 malam, Ibu dimaklumkan, rakan sekerja Ayah telah menemuinya di bilik tidurnya. Katanya, mereka telah membuka pintu bilik Ayah dengan kunci pendua dan mendapati Ayah duduk di atas katil, bersandar di kepala katil, sambil bersila. Di sebelahnya adalah sejadah. Kepalanya tertunduk, tangannya di riba. Beliau kelihatan tenang, kata mereka. Ayah saya sudah dijemput Illahi.

Laporan polis telah dibuat dan Ayah saya dibawa ke hospital untuk disahkan kematiannya. Tiada post mortem dilakukan. Rakan-rakan beliau di JB telah memandikan, mengapan dan sembahyang untuk Ayah saya pada malam itu juga. Ibu dan adik saya telah pergi ke JB untuk menjemput jenazah Ayah saya. Setiba mereka, semuanya telah selesai. Mereka semua tiba kembali di Seremban pada jam 5.00 pagi. Ayah saya dikebumikan pada jam 8.30 pagi, Sabtu.

Keluarga saya telah menelefon saya pada lebih kurang jam 9.30 malam, hari Jumaat tetapi saya sudah berada dalam perut kapal terbang dan berlepas pada jam 9.15 malam. 10 jam kemudian baru saya memasang semula telefon bimbit saya dan mendapat pesanan. 1½ jam kemudian, saya terpaksa memadam semula telefon saya dan melalui 10 jam yang agak perit bagi saya kerana tidak dapat berbicara dengan sesiapa yang dikenali. Mengenangkan saya tidak dapat melihat Ayah saya untuk kali terakhir. Melayan perasaan sendiri. Hanya bersedekah Al-Fatihah dan surah Yassin buat arwah Ayah saya. Akhirnya saya tiba di Seremban pada jam 9.00 malam, hari Sabtu.

Kawan-kawan,

Saya memohon maaf jika tidak menyampaikan perkhabaran ini sendiri. Atau kawan-kawan merasakan terlalu lambat mendapat tahu mengenai berita ini. Tak perlulah rasa bersalah atau meminta maaf, kerana saya memang hanya memberitahu sendiri beberapa orang sahaja. Boleh dibilang dengan sebelah tangan. Itu pun, agak lewat kerana saya sendiri tidak dapat menerima hakikat pada awalnya. Saya sendiri telah bercuti selama seminggu kerana enggan bersemuka dengan orang yang mungkin bertanyakan keadaan diri saya dan keluarga. Saya bimbang saya tidak dapat mengawal perasaan.

Oleh itu, saya menyusun 10 jari saya memohon maaf kalau ada yang berasa saya mengenepikan kawan-kawan dan tidak memaklumkan lebih awal. Saya juga menyusun 10 jari saya mengucapkan terima kasih di atas ingatan dan ucapan takziah kepada saya dan keluarga. Saya juga menadah 10 jari saya mengaminkan semua doa kawan-kawan buat saya, keluarga dan arwah Ayah saya. Semoga roh Ayah saya dirahmati Allah, diampunkan segala dosanya dan apa yang dilakukan terima sebagai ibadah oleh Alah swt.

InsyaAllah.