Category Archives: Books

A View on Dapur Wawa

1. Reading dapur wawa is like reading someone’s blog. That is how i would describe Ika Madera’s writing. But an interesting one. There’s some drama some issues some heart moving moments some funny. It’s not your typical flowy novel, but really jumpy like a blog. With the recipes included, not much different from some blogs (like yours truly.. Heheh)

2. Since i had started reading Ika Madera’s blog, i know some of the events are based on real life ones and it’s not much different from my own. These parts really moved me, some to tears. The girl can really write sad parts.

3. I love Wawa, the main character because of our similarities – missing our Dads and splurge on the vanilla when cooking. Heheh.

4. Overall, I think Dapur Wawa could be better. But if you want a really light reading and curious about the recipes, (she tells u lots of tips fpr cooking, and i love the cucur roti), DO pick this book.

5. Now i have to go get Jet Jonah because some says it’s nicer and more interesting. I pray Ika Madera the best and won’t fall into the first attempt was the best trap like what happened to M. Night Shyamalan. Keep on writing (novels and Blog Ika Madera), Ms. Ika.

Advertisements

PTS vs FIXI, BMT vs BMR.

Anyway, maybe this has been a stale issue, and everybody has pointed out their point of view. Am sorry am a bit late about this..

But after reading so many blogs and opinion, I have to state my case too..

About what? About the FIXI – PTS saga.

And the discussion about Bahasa Melayu Rendah / Tinggi.

Ironic isn’t it, that I’m writing this in English..

Well, let’s just say I wouldn’t want my writing to be labelled as high/medium/low.. and my opinion has nothing to do with the content of either publisher.

These are my points:

I don’t think it was right, Pn. Ainon. Why?

a. Because she is a publisher herself. And as aware as we all are about competitions, businesses don’t usually go out there and publicly put down your opponent/competition. People will see you as unprofessional and unsporting. Well, that’s how I see it.

b. There are people who respect you. As you would probably be using BMT, I’m sure your attitude should be as towering too.. But this action of yours says the opposite.

c. Being a publisher, she should understand that people’s taste varies. In everything. In music, in food, in fashion, in literature. Just because one thinks that rock music is crap and not art, unlike classical Beethoven, one should not go out there and say that other genre is rubbish and will destruct the nation.

d. And lastly, publishers are out there to make money and give opportunities, to the writers and readers. And they don’t all come from the same mould. So embrace that difference. Malaysia is not that big for any industry. So, let’s support and complement each other.

No? Well, I’ve had my say… Sekian.

beAbout a birthday, a recipe, a blog and a book.

Because of a book, now i am all pumped up to:

1. Update this blog, regularly.. hopefully.
2. Bake a carrot cake, one that I haven’t done for a long time.
3. Share a new recipe.

Which, insyaAllah in due time. Till then, here’s a little update:

I had just finished a new book.
Not a birthday present, but coincidentally, it arrived on the eve of my birthday.
Was supposed to receive it wayyy earlier, 3 months ago.
But it never came.
And Allah, He works in mysterious ways.
And here is the book, as a birthday present.

Thank you to Jemari Seni and Ika Madera for taking the time to post it to me, again.

Why is this book special?
Because……………………….

It mentions this blog!
And the writer picked my carrot cake recipe (which i picked from YouTube) of all there are in the whole wide web.. to be printed in this book. (Tapi jadi sedikit berminyak.. which, kalau ikut recipe asal youtube tu mmg ye pon).
Wow, I am that special.. heheheh. (ok, dah berenti berangan.. bukan special pun).

disclaimer di sini: saya tak kenal penulis ni sebelum buku ini. 
saya takde pun pujuk² dia tulis pasal blog saya. 
tak pernah bercakap, apatah lagi berjumpa. 
eh tengok gambar pun tak pernah. 
sbb tu lah rasa special.. bila dia pilih saya.. 
oklah, blog/resipi dalam blog saya.

didAt first, I wasn’t too interested in reading. Just wanted to check out that page where Klynnismail is mentioned.
But I started anyway at page 1. Which wasn’t quite appealing.. and continued and on and on.
And I couldn’t put it down and the last page took me by surprise.
The writer, mentioned my name and thanked me, which I didn’t really do anything.


It was so sweet of you, Ika Madera. I am so touched.
This is definitely a memorable birthday.

Now about the book, lain kalilah review. (Sbb banyak nak cakap).
In short, kadang-kadang rasa tersentuh.
Kalau tak sabar, belilah.. tak mahal langsung. RM18 je!

 About the author:

http://www.jemariseni.com/karya/penulis-js/202-ika-madera.html

Apa Kata Ismail Adnan…

Sibuk nak pindah.. Sibuk nak siapkan paper.. Tapi nak tulis jugak. Ini je yang sempat.
Ikut luahan rasa, lagi banyak nak cakap. Tapi cukuplah ini dulu.
Walau ayah dah takde, tulisannya abadi. Al Fatihah Ismail bin Salimah.
Ini tulisannya empat tahun lalu.

Saya tujukan ini kepada YAB MB Johor.
Saya tujukan ini kepada  Prof. Datuk Dr. Ramlah Adam.
Saya tujukan ini kepada Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim yang mempersoalkan latar belakang Ayah.
Saya tujukan ini kepada Pensyarah Fakulti Sains Teknologi dan Pembangunan Insan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Mohd Akbal Abdullah.
Saya juga tujukan ini kepada MAT SABU yang tak paham tulisan Ayah. Yang entah-entah tak baca habis pun rencana tu.

Tuesday, July 17, 2007

KUASA BUKAN UNTUK MENGHUKUM

Beberapa hari lalu sebuah akhbar arus perdana melaporkan betapa seorang exco sebuah kerjaan negeri tergelak besar menerima surat daripada seorang yang sudah letih kononnya menjadi nabi untuk orang Melayu dan mencabar Yang Berhormat ini mencari penggantinya. Aku yang membaca berita itu pun turut tergelak sama.

Esoknya exco yang sama dilaporkan pula dengan kenyataan yang lain. Dia menuduh Ashari Mohamad, bekas pemimpin Al-Arqam menulis buku yang kandungannya untuk menghidupkan semula pertubuhan itu, dan mengagung-agungkan dirinya sendiri. Apabila ditanya pemberita sama ada dia sudah membaca buku tersebut, dia kata dia belum baca lagi, tetapi dengan bangga mengatakan dia yakin bahawa itulah kandungan buku tersebut. Kenyataannya membuatkan aku ketawa lebih besar lagi. Agaknya ketawa aku jauh lebih besar daripada ketawanya. Ashari sendiri pun agaknya turut tergelak besar jika dia membaca berita itu. Ketawa aku bukan kerana aku menyokong Ashari, jauh sekali dari pengikut Al-Arqam. Tetapi yang membuatkan aku ketawa ialah telatah pemimpin politik ini yang membukakan kejahilannya sendiri.

Aku pernah berhadapan dengan situasi yang sama. Aku pernah dituduh komunis semata-mata kerana aku menulis kisah tentang Mat Indera dalam sebuah buku tokoh terbitan organisasi tempat aku bekerja. Tulisanku itu berdasarkan kajian bahan-bahan bercetak dan temu bual serta pemerhatian dan perbandingan. Penasihat penerbitan tersebut, Profesor Emeritus Datuk Abu Bakar Hamid setuju rencana itu diterbitkan bagi menggalakkan orang ramai berfikir, di samping untuk dijadikan asas bagi kajian selanjutnya.

Bukan sebarangan orang yang membuat tuduhan itu. Antara mereka termasuk dua orang yang membuatkan aku bukan tergelak, tetapi sedih sesedih-sedihnya kerana mereka orang yang berilmu dan berkuasa. Seorang yang menuduh itu ialah seorang profesor sejarah, dan seorang lagi ialah senator dengan Ph.D luar negara.

Ramai teman yang membaca tulisanku itu mengucapkan tahniah, kerana menurut mereka, aku melihat kisah Mat Indera dari satu perspektif yang berbeza. Tetapi bagi mereka yang tidak membaca rencanaku mengatakan aku mengagung-agungkan komunis dan menyanjung perjuangannya. Masya-Allah. Tidak ada satu perkataan pun yang dalam tulisanku itu merujuk sebagai mengagungkan komunis, sebaliknya kutukan terhadap komunis yang aku buat. Tulisanku itu sebenarnya mengutuk komunis.

Kebetulan aku bertemu dengan orang yang hebat menghentam aku – seorang profesor sejarah. Aku tanya dia, “Profesor dah baca ke tulisan saya tu?”

“Dah!” jawabnya ringkas.

“Cuba tunjukkan bahagian mana dalam tulisan tu yang saya ni komunis?

Dia jadi teragak-agak dan cuba mengelak. Sebaliknya, dia dengan penuh emosi menceritakan betapa kejamnya Parti Komunis Malaysia membunuh orang dan merosakkan harta benda rakyat. Dan aku akur. “Bapa saya seorang polis pada zaman darurat,” dia bercerita hal lain yang tidak ada kaitan dengan persoalan pokok yang kami bincangkan. Dalam hatiku, kenyataan yang mengatakan bahawa bapanya seorang polis itu adakah satu kajian ilmiah? Atau dorongan emosi?

Aku tanya dia, “Adakah saya menceritakan kebaikan Parti Komunis Malaysia, Profesor? Adakah saya menyanjungi mereka? Profesor tunjukkan di mana dalam tulisan saya itu yang saya tidak mengutuk mereka?” Akhirnya dia mengaku bahawa dia sebenarnya belum pun membaca buku yang dirujuknya itu. Dia cuma membaca tajuk tulisan aku itu sahaja. Aku sungguh sedih mendengar jawapannya itu, lantas aku kini hilang penghormatanku tentang kepakarannya sebagai profesor sejarah. Aku menyimpan perasaan curiga terhadapnya. Kata hatiku, rupanya dia tidak ikhlas dalam kerjayanya. Rupanya ada udang di sebalik batu dalam segala usahanya. Maaf, mungkin ini prasangka buruk semata-mata.

Tetapi bagiku, itulah peribadi yang ada pada sebahagian pemimpin kita kini. Mereka menjatuhkan hukuman kepada sesiapa sahaja walaupun tanpa usul periksa. Sebabnya, mereka berkuasa. Memang bukan semuanya begitu, tetapi yang sedikit ini silap-silap boleh menjual negara, menggadai maruah bangsa, tetapi merekalah yang berkuasa. Berapa ramaikah lagi yang begitu?

Ingatanku: Kuasa itu amanah Allah. Kuasa bukan untuk menghukum orang lain sewenang-wenangnya. Gunakanlah kuasa itu dengan berhemah dan penuh keinsafan. Kuasa itu Allah pnjamkan kepada kamu buat sementara waktu sahaja. Peliharalah dengan sempurna. Dan Allah boleh tarik kuasa itu pada bila-bila masa dan memberikannya pula kepada orang lain.

Tetapi yang lebih penting, janganlah jatuhkan orang lain dengan memfitnah semata-mata untuk kepentingan diri sendiri. Sesungguhnya memfitnah lebih jahat daripada membunuh.

Aku merasa betapa kerdilnya ku. Aku insaf. Dalam keinsafan ini, aku muhasabah diri: Berapa banyakkah kuasa yang ada padaku telah aku gunakan untuk menghukum? Sejauh manakah aku sudah menghukum orang lain, termasuk anak-anakku sendiri, tanpa maklumat dan bukti yang sahih dan cukup? Moga-moga Allah ampunkan aku!

posted by ISBIHA @ 12:08 AM

Yasmin Ahmad’s Films Book

In conjunction with Muallaf’s opening at local cinema, I thought I’d write about the Yasmin Ahmad’s Films book, written by Amir Muhammad that I bought recently.

So, why did I buy the book?

1. The author and publisher offered free delivery. Click, click.. buku sampai. No extra charge or movement. Sape tak nak..

2. The author would personally autograph the book.. sweet.

3. I have a soft spot for Matahari Books.. don’t ask me why.. maybe because I won one previously.

4. I haven’t seen all of YA’s films.. so I would like to know what they are about.

5. Those that I watched, I didn’t understand it all.

6. The sale would go to Mercy – Yasmin Ahmad Fund for Children.. which means, I’d be contributing to helping human kind indirectly.

Now that I’ve read it, what do I think?

1. I love it. It’s a keepsake. A reference. Something you can grab and start reading at any page.

2. It certainly helped me understand parts of YA’s films that I didn’t understand.

3. Gives an insight to her films and some commercials too.

4. Lets you in on things about the author, such as, eh dia dah pegi Umrah (totally trivia, but still).

5. Makes you want to go out and get all of YA’s movie.

6. Corrects the statement that most people say: Sh. Amani is the actress most seen in YA’s films. (If not her, who? Buy the book to find out)

7. All the more reasons to watch Muallaf, now it is out at the local cinemas.

Comparison No. 5

Credits to Jannah for spotting this one. Go figure lah people.

Padang Tua

Padang Tua sangat sedih
Kerna kanak-kanak sudah pulang ke rumah
Mereka bermain bersama dia sepanjang petang
Menendang bola padanya
Dan dia menendang kembali

Padang tua sangat sedih
Kerana kini dia seorang diri
 

The Old Field

The old field is sad
Now the children have gone home
They have played with him all afternoon
Kicking the ball to him and him
Kicking it back

But now it’s cold and dark
He thinks of their warm breath and their
Feet like little hot bottles
A bit rough. Some of them but still…..

And now he thinks there’s not even a dog
To tickle me
The gates are locked
The birds don’t like this nasty sneaking wind
And nor does he

(p/s: sorry if the true version is not precise sebab dpt from a forum)

6 Rangkap Kata… Ditujukan Kepada “Si Dia”

I feel rather popular pulak this week. Why? Because my name is mentioned here and there and everywhere. In fact it was even mentioned in a meeting yesterday. Hmm.. but not as popular as a certain model and actress

In truth, I planned to make this entry different from this one, but yesterday when I went to MPH Seremban to check out that most talked about book, it was actually *gasp* sold out! (The book is described as :”Terdapat juga unsur misteri dan unik dalam penulisan puisi penulis muda ini.” I guess the mystery is finding out the source of that puisi.)

So, today, I have to settle with this lah dulu. Ada meeting to rush to this afternoon. Btw, it’s not really a pantun. But, what the heck, orang lain pun claim tulisan dia puisi.

nama saya khairolin
saya suka tulis pantun
maaf zahir dan batin
kalau teguran tak sopan santun

ada orang jumpa satu buku
ditulis dalam bahasa melayu
kalau diterjemah satu-satu
macam pernah dengar dulu-dulu

kami semua kata tiru
kami cuba minta penjelasan
penulis kata kami tak reti tulis buku
penulis kata dia pun ada perasaan

eh kenapa macam salah je
jawapan tak menjawab soalan
kami bukan dengan dengki die
kami cuma nakkan kebenaran

wahai penulis yang juga pelakon
janganlah cepat sangat melenting
walau apa sekali pun
bercakap benar, itu yang penting

sampai di sini tulisan saya
dari hati, ilham sendiri
tulisan ni pun tak buat saya kaya
harap tiada yang terguris hati

Sekian, terima kasih.

 

 

 

5 Books I’d Like/Must Own

Sorry, my head seems to think in fives these days. It’s divided by two.. maybe.
Anyway, these books, of course i PLAN to buy them.. which is like entah bila.. but if you wanna pass it down to me, give it as a gift… I’d be MORE than willing to accept them. I dont need brand new books.. i just want/need them BOOKS.

Kamusdewan 1. Kamus Dewan Edisi Keempat

  • Publisher: Dewan Bahasa dam Pustaka (2005)
  • Language: Malay
  • ISBN: 9836283390
  • Hp62. The Whole Harry Potter Series

  • Publisher: Scholastic Inc.; 1ST edition (July 25, 2006)
  • Language: English
  • ISBN: 0439887453
  • Cardbook 3. The Complete Guide to Card Making

  • Publisher: Collins & Brown (May 28, 2003)
  • Language: English
  • ISBN: 1855859793
  • Dale_carnegir 4. How to Win Friends and Influence People by Dale Carnegie

  • Publisher: Pocket; Reissue edition (February 15, 1990)
  • Language: English
  • ISBN: 0671723650
  • (I used to have this book, and I read it to pieces. Entahlah tak tau why I loved it so much.. now it’s gone.. and I’d like to have a copy again).

    Buku 5. How to Start a Home-Based Gift Basket Business, Third Edition

  • Publisher: Globe Pequot; 3.00 edition (October 1, 2003)
  • Language: English
  • ISBN: 0762727624
  • That’s it.. not my birthday yet? it’s okay… i take gifts on ramadan, syawal too.. nyehnyehnyeh….