9 Tempat – JJCM dari Seremban ke Cameron Highlands

1. Nasi Lemak Power

nasik lomak power


Place: Hentian Sebelah Nilai, from Seremban to KL. Gerai yang hujung sekali. Pagi-pagi memang orang beratur nak beli)
Items Bought: 2 Pinggan Nasi Lemak with Paru Sambal & Telur + 1 Pinggan Nasi Lemak with Telur
Price: RM10.60
Verdict: Oklah. Boleh Tahan. Worth trying at least once.

2. Baskin Robbin

Ice Cream
Place:
R&R Tapah (towards Utara)
Item Bought: Single Regular – Baseball Nut
Price: RM6.90 + 5% GST = RM7.25
Verdict: Not too bad… Baskin Robbin, apo nak dikato. But, on the flavor Baseball Nut, the cashew macam tak go so well with rasperry je.

3. Pasar Malam Brinchang
Place: Kat Brinchang, Cameron Highlands. Dekat dengan Hotel Star Regency and Balai Polis Brinchang. Pukul 4 lebih dah start dah nampaknya.

Strawberry Sodap
Items Bought: Chocolate Coated Strawberries on a Stick
Price: RM1.50 per stick
Verdict: Coklat ni rasa macam chocolate flavored air gula with a little milk. I supposed real chocolate coated would have tasted nicer. But, for RM1.50, agak heavenly makan strawberry masam with thick chocolate syrup. Patutlah Datin Seri Siti suka.. muahaha.

 Cendawan Goreng Tak Sedap 

Item Bought: Cendawan Goreng Tepung
Price: RM2.50
Verdict: Macam ok… if only the tepung was salty instead of slightly sweetened. Ada byk gerai jual sayur-sayur celup tepung ni. My advice, try dulu sebelum beli. Most ada letak sample. The ones yang guna tepung rupa macam tempura tu, tastes nicer.

 

Item Bought: Jagung Kukus
Price: Tak Ingat
Verdict: Ohh, the corn was so sweet, so fresh! But I would have preferred in boiled in salted water, sbb steamed ni rasa macam mentah plak. But, still sedap and segar geng!!

4. Cameron Valley Tea and Scones


Place: On the way up to Cameron Highlands, from Tapah or from Sg Pulai. Can’t miss it. Besar sign board dia warna kuning.
Items Bought: Masala Tea by the cup, Teh Tarik by the cup, Blackcurrant Tea Small Pot (good for two cups), 3 Curry Puffs and Butter Cake.
Price: RM5 + RM3 + RM8 + RM3 + RM3 = RM22.00
Verdict: My first time drinking masala tea. Rasa okaylah.. but that spice, what do you call it… macam biji warna light yellow tu, kuat sangat rasanya. Otherwise okay. I would have preferred normal teh tarik. The teh tarik, sodap. Macam teh tarik mamak… but smooth. Blackcurrant tea, was, like recommended, a hit with the kids. My kids called it, Sugus Tea. Curry puff, not bad. Biasa je. Tapi xdelah x sedap. Size dia macam karipap kat low land, yang 3 Seringgit. So, everything overpriced lah. But for the (literally) cool experience, okaylah.

5. Kok Lim Strawberry Farm

  
Place: Entahlah… lepas Brinchang. Bawah-bawah sikit. Tapi sebelum Equatorial Hotel.
Items Bought: Self Pluck Strawberries
Price: RM20 for ½kg
Verdict: Farm dia takdelah grand mana. Strawberries pon not as sweet as I expected it to be. Susah jugak rupanya nak cari strawberry manis. But for the experience for the kids, nak kutip sendiri strawberries, okaylah. Bayarlah 2 kali ganda. Kalau kat Pasar Malam tu, RM10 je. My advice, unless korang ada kanak-kanak nak kutip strawberry, tak payah self pluck. Membazir je. Dah lah yang jaga tu tak friendly langsung.

6. Gerai Ikan Bakar Pak Nik


Place: Kat Brinchang tulah.. macam mana aku nak describe eh.. korang cariklah. Dia ramai orang.
Items Bought: Kerang Bakar + Kuey Teow Goreng + 3 Gelas Teh O Suam
Price: RM7.00
Verdict: Aku rasa, ni jelah gerai makanan Melayu yang sensible kat Cameron ni. Sorrylah. Tapi generally gerai-gerai makanan kat Cameron ni, mmg tak sedap and overpriced. Katanye kawan aku, pengusaha gerai ni memang dari Kelantan sebab tulah sedap. Tapi service agak lambat sebab ramai orang.

7. Gerai Makan

Place: Dekat Multicrop Central Market. Kawan aku cakap, orang panggil ni Arked Peladang. Yolah agaknye tu.
Items Bought: 2 Nasi Ayam Madu + Nasi Lemak Kosong (xde telur, just ikan bilis) + 3 Gelas Teh O Suam (Oh, aku punye ada limau).
Price: RM15.00
Verdict: Service, lembab GILA. Siap lupa nasi lemak anak aku tu. Padahal kosong ok, gerai tu. Makanan? Nasi ayam madu yang kononnya specialty ni dihidangkan sejuk.. (adakah sebab kita di CH?). Ayam tak rasa madu pon. Nasib baik tukang ambik order comel. Kalau ada pilihan, tak payahlah makan kat sini.

8. Raaju Strawberry Farm

 

Sundae Nyum Nyum
Place:
Dekat dengan Equatorial Hotel. Dekat dengan KEA Farm. Atas bukit.
Items Bought: Strawberry Waffle + Strawberry Sundae
Price: RM6 + RM6 = RM12.00
Verdict: Sedap!!! Especially the waffle, warm and soft. Topped with ice cream… simply divine. Nyum nyum. Terliur tak?

9. Boh Sungei Palas Plantation

Teh Boh  
Place: Sg Palas Plantation. Atas Bukit. Jalan yang sangat sempit naik ke atas tu. Kitorang sampai dalam 3.30pm. Kodai tutup 4.30pm. Guard yang jaga laluan tu cakap, dah petang bawaklah kereta sampai tepi kilang. Kalau tak kena jalan sikit. Somput jugaklah, sebab dia mendaki dan kena pulak bawak handbag extra, sorang 14kg, sorang 26kg.
Items Bought: Mango by Teapot for One + Egg Sandwich (Buy 1 Free 1) + Teh Tarik by Cup la.. kalau tak, tak nampak tarik.. hehe.
Price: RM2.30 + RM3.00 + RM5.00 = RM10.30
Verdict: Man, the place was beautiful. Simply breathtaking. The Kedai Uumph teashop agak commercial. Not unlike the one in KLCC… but this one has the tea plantation scenery. Then, there’s of course the tea factory and info gallery. So, agak worth the visit… if not just for food. Food, okaylah. For the taste and quality, it is nicely priced. You should try the chocolate cake. Nampak sedap. Orang pon kata sedap. Sorry xde gambar. Kalau tak dapat nak daki Cameron, kemudian daki pulak Bukit Sg Palas ni, pergi jelah KLCC.

10 thoughts on “9 Tempat – JJCM dari Seremban ke Cameron Highlands

  1. I can never replace you… Kalau aku cerita tak terliur. You will ALWAYS be THE food icon. Walaupun time nak ambik gambar segan-segan… hehe.

  2. wahh… jjcm… yummynyer waffles tuh!!! congrats sebab berjaya rasa masala tea and gi pluck strawberries. i hope to do those things sometime this year =). Cuba lah baca blog aku plak… i’m posting about jakarta…

  3. nisha: it was your blog lah yang buat aku teruja nak gi cameron. so, bahaya, bahaya baca pasal jakarta trip ni.. nanti teringin nak gi lak..

  4. k lynn, just came back from CH yesterday. isy rugi betul tak baca your blog before pegi. terliur tgk waffle and ice cream. lain kali nak pg kedai pak nik tu pulak.

  5. K LIN.. aku nak tahu kamera apa ko pakai..

    K LIN.. aku nak tahu kamera apa ko pakai..

    K LIN.. aku nak tahu kamera apa ko pakai..

    K LIN.. aku nak tahu kamera apa ko pakai..

    K LIN.. aku nak tahu kamera apa ko pakai..

  6. Zaimah: ice cream dan waffle mmg meliurkan..hehehe. nanti pergi lagi ehh…

    Dian: AKu pakai kamera cikai lah beb. Takde lagi dalam market kot. Nikon Coolpix S3. Warna maroon.

Feedbacks are most welcome. If you're from Seremban, you MUST.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s