6 Rangkap Kata… Ditujukan Kepada “Si Dia”

I feel rather popular pulak this week. Why? Because my name is mentioned here and there and everywhere. In fact it was even mentioned in a meeting yesterday. Hmm.. but not as popular as a certain model and actress

In truth, I planned to make this entry different from this one, but yesterday when I went to MPH Seremban to check out that most talked about book, it was actually *gasp* sold out! (The book is described as :”Terdapat juga unsur misteri dan unik dalam penulisan puisi penulis muda ini.” I guess the mystery is finding out the source of that puisi.)

So, today, I have to settle with this lah dulu. Ada meeting to rush to this afternoon. Btw, it’s not really a pantun. But, what the heck, orang lain pun claim tulisan dia puisi.

nama saya khairolin
saya suka tulis pantun
maaf zahir dan batin
kalau teguran tak sopan santun

ada orang jumpa satu buku
ditulis dalam bahasa melayu
kalau diterjemah satu-satu
macam pernah dengar dulu-dulu

kami semua kata tiru
kami cuba minta penjelasan
penulis kata kami tak reti tulis buku
penulis kata dia pun ada perasaan

eh kenapa macam salah je
jawapan tak menjawab soalan
kami bukan dengan dengki die
kami cuma nakkan kebenaran

wahai penulis yang juga pelakon
janganlah cepat sangat melenting
walau apa sekali pun
bercakap benar, itu yang penting

sampai di sini tulisan saya
dari hati, ilham sendiri
tulisan ni pun tak buat saya kaya
harap tiada yang terguris hati

Sekian, terima kasih.

 

 

 

12 thoughts on “6 Rangkap Kata… Ditujukan Kepada “Si Dia”

  1. hahhahaha…itulah glamer btol ko beb. bangga aku…
    minah tu dh takde keje nk buat kot…laki kaya kan…buatlah puisi…takpelah ceduk org punya pn…

  2. Faruqy, jannah tu bukan member pun. Aku baca tulisan dia trough bibliobibuli. Tunggu the one who discovers about this thing reports to the media. Lebih ori.

  3. salam..
    saya dah tolong forwardkan isu ni ke berbelas orang media antaranya Salbiah Ani dari kolum Naqdu Bersama kat ruangan Sastera Berita Harian, ruangan Forum Utusan Malaysia, krew berita Harian Metro dan dot3. arap2 depa akan review segera..

Feedbacks are most welcome. If you're from Seremban, you MUST.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s