10 perkataan yang made up of several words

Masa interview utk current post ni, one of the panel interviewer asked me this:
"Bagi saya 5 perkataan yang merupakan gabungan beberapa perkataan. Contoh, cerpen – cerita pendek".
Masa tu aku pikir, entah apa-apa aje org ni. INI soalan yang dia tanye untuk kononnya mentadbir negara.. I guess he was just out to amuse himself and his friends.. sape tau.. hanya dia dan rakan-rakan. For all I know, sbb soalan ni lah kot aku dapat kerja sekarang.. hahahah. Anyway, masa tu aku dapat jawab 3 out of 5 je. So hari ni sebab terkenangkan kisah tu, tergeraklah pulak untuk menambah beberapa perkataan.

1. CERPEN : Cerita Pendek
2. PAWAGAM : Panggung Wayang Gambar
3. KEMATU : Keras Macam Batu
4. ANDARTU : Anak Dara Tua
    alternate: ANDALUSIA : Anak Dara Lanjut Usia
5. BERDIKARI : Berdiri Di atas Kaki Sendiri
6. KUGIRAN : Kumpulan Gitar Rancak
7. TADIKA : Taman Didikan Kanak-kanak
8. JEJANTAS : Jejambat Atas (betul ke? ni panel tu yang bagi.)
9. CEREKA : Cerita Rekaan
10. My favorite –> PARAM : Pasar Ramadan

One thought on “10 perkataan yang made up of several words

Feedbacks are most welcome. If you're from Seremban, you MUST.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s