Home > Uncategorized > JJCM di Batu Pahat, Johor

JJCM di Batu Pahat, Johor

Malas nak cerita panjang-panjang. Layan gambar jelah… Ni kat kampung kucingorengemok. Patutlah dia suka makan.. Semua sedap dan harga berpatutan di sini..

1. Nasi Baryani Mohd Shah (now Mohd Esa)

Beratur, jangan tak  beratur

Nasi Beriani + Telur Pindang

Beriani Kambing (Kat sini ada ayam / kambing je. Lembu takde).

2. Gerai Kuih Tepi Jalan (Nama jalan tak ingat dah)

Kuih Keria yang lemak dan lembut

Sosej Roll Mini Bergula

PisGor. Kalau gi BP tak makan pisgor tak lengkap. Siap dengan sambal kicap.

3. Cendol Mohamed Ishak (No. 12, Jalan Engan)

Kurang Manis. Berlemak. Sodap.

4. Pasar Malam

Punyelah ramai manusia.. macam pasar malam. Tp peginya petang.

Gerai yang deep fry semua jenis sandwich

Terliuq dak? Cuba bayangkan param petang karang.. hahah

Sardin.. Ayam.. Daging..

Sosej.. semua deep fry

Ni gerai yang biasa jual nugget, balls cucuk-cucuk tu.
Tapi yang menarik tu, segala macam bahagian ayam pun dia jual – kulit, tokeng, etc…

Dah lama tak makan putu bambu.. Dulu masa kat Shah Alam, tiap-tiap minggu beli kat Pasar Malam Seksyen 17. Kat Seremban, 5 je RM2. Murah kan BP ni.

5. Kedai Makan Ishaq Quddus (Jalan Mohd Salleh )

Warung yang nampak sungguh humble. Tapi makanan meletops.

Yang ni makan dua ketul je.

Budak kecik tu makan, tak nak sayur bagai…

Mee Rebus. Pedas, manis-manis sket. The way I like it.

Lontong ni kurang meletop sket. Sbb kuah dia pucat je. Tp boleh lah.

Nasi Goreng Kampung. Sedap. And mmg meletop sebab pedassss~

Nasi Goreng Biasa. Yang ni boleh makan dengan bertenang. Kawan aku kata macam rasa Nasi Goreng Bandung Jalanan.

6. Kedai  Makan Chop Tong Ah (Jalan Engan)

Nampak tak ramai orang beratur tunggu meja tu?

Kopi dia mmg enak!!! Mcm kat kluang tu.. Cina mmg pandai buat kopi sodap agaknya.

Tuan punya kedai cuma serve roti bakar dengan minuman sahaja. Yang lain, akak-akak Melayu kat depan dan kiri kedai ni jual.

Nasi ayam for breakfast? Super sedap!

Mee rebus yang .. tak taulah apa nak cakap. Sedaaaaaaappppp.

Sate ni lah highlight of the breakfast. Sedap macam turun dari langit, bak kata tour guide saya. Dah esok pagi pun masih sedap. Enak dimakan begitu saja.

Ni akak yang membakarnya. Guna tangan je mengipas. Takde kipas elektrik ye.

The damage done.

7. Pasar Pagi

Sebelah je kedai kopi tadi. Macam-macam ada.. tapi sebab dah kenyang, tak beli apa-apa kecuali…

Apam balik yang gebu.. dan berlemak.. Sedapnya.

Categories: Uncategorized
  1. August 1, 2011 at 12:30 pm | #1

    Adoi mengecur-ngecur ayaq liuq ni….. Bila nak pi lagi? Nak ikutttt…..

  2. August 1, 2011 at 3:32 pm | #2

    small towns are food haven kan? i just love ‘em!

  3. August 2, 2011 at 9:46 am | #3

    eny: ajaklah i meeting kat BP.. kalau gi blog si KOG tu, lagi tak tahan tau. Eh nanti lepas ramadan ni, kita try Lontong kat BBB yang KOG kata sedap tu.. mmg sedap!!!

    cikNAB: haah, mmg.. teringat kemaman dan kluang.. oh bila lah nak pegi lagi.

  4. zuned
    August 3, 2011 at 11:55 pm | #4

    ada je gambo lengan aku menyelit. errr sape ke hand model utk apam balik tersebut? beb ni tak abis khatam lagi. byk lagi benda x dpr try. tak sangka plak cuti kedai byk tutup. ada rezeki bley pi lagi

  5. K
    August 5, 2011 at 2:49 pm | #5

    must go again. akak dah kena sampuk hantu kedai kopi tu. dok teringat sate n nasi ayam dia!
    btw i have a pic of u and daughter tgh khusyuk makan beriani :)

  6. dianramli
    August 7, 2011 at 4:39 pm | #6

    hoh! termasuk blog ni time puasa. menguji keimanan betul gambar-gambar makanan tu semua.

  7. August 11, 2011 at 3:46 pm | #7

    sumer makanan… aku lapar!!

  8. K-lynn
    August 12, 2011 at 3:33 pm | #8

    zuned: tulah jari akulah pergi apam balik. tulah pasal.. belum khatam. tak dapat lontong sedap, chicken chop dengan sup sitam. GP pun tak power.

    K: tulah.. sate tu mmg sedap kan. pagi esok pun sedap lagi. takde kuah pun sedap,,

    dian: kau tgk gambar kat sini ke mengidam macam-macam nak gi param bagai?

    FQ: lapar, makanlah.. apa lagi.. ☺

  9. August 18, 2011 at 5:20 pm | #9

    lapar lapar… enak enak je semuanya… especially mee rebus… auw… tergoda.. kurus puasa aku ari nih…

  10. December 20, 2011 at 4:45 pm | #10

    hehehe….pagi tadi baru jer sarap kat Chop Tong Ah.
    Perghhh…mmg kena tunggu, lebih kurang 15min jugaklah baru dpt meja. Kakak2 / makcik2 yang meniaga kat situ pun bukan main meriah, happening giler.

    http://cintaitumisteri.blogspot.com/2011/12/breakfast-di-chop-tong-ah.html

  11. October 3, 2012 at 10:18 pm | #11

    Helo…saya baru je pegi makan kat kedai md shah ni weekend lepas. Pics pun dah upload kat blog saya tadi http://www.blogmakanbest.blogspot.com
    Senang2 tu singgah la ye blog saya topik pasal makan, makan dan makan 100% tak de topik lain hehe.
    Kalau sudi follow yer blog saya TQ TQ TQ

  1. No trackbacks yet.

Feedbacks are most welcome. If you're from Seremban, you MUST.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: